Plasproblemen

Soms gaat het plassen niet goed.

Er kan sprake zijn van niet goed uit kunnen plassen, pijn bij het plassen, maar ook veelvuldig plassen. Regelmatig terugkerende blaasontstekingen kunnen ook heel vervelend zijn.

Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door een probleem in de werking van de bekkenbodemspieren, daarnaast kan ook de blaas een oorzaak zijn. Vaak is er dan sprake van een overactieve blaas.

Uw probleem centraal

De bekkenfysiotherapeut zal samen met u met een individueel behandelplan en gerichte oefentherapie werken naar herstel. De behandeling bestaat vaak uit:

  • adviezen gericht hoeveelheid drinken en drinkmomenten
  • oefeningen om de bekkenbodemspieren goed te laten functioneren
  • bij een overactieve blaas is soms een vorm van electrostimulatie nodig, hierbij wordt middels een stroompje de blaas "rustiger"gemaakt. (SANS)

 

Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
U kunt mij bellen of een vraag stellen, dan neem ik contact met u op.

Oplossing en behandelplan

Na het onderzoek wordt met u besproken hoe het probleem het beste kan worden aangepakt. In samenspraak wordt een behandelplan opgesteld. In de loop van het behandeltraject komen evaluatiemomenten voor. Als de ingestelde behandeling niet voldoende resultaat oplevert, kan het zijn dat uw bekkenfysiotherapeut samen met u de doelen of de behandeling bijstelt.

Naar herstel werken

Wanneer er in één van de structuren in het bekken een probleem optreedt kan dit resulteren in klachten op het gebied van plassen, ontlasting of pijn bij het vrijen. Ook lage rug en bekkenpijn kunnen een relatie hebben met bekkenbodemklachten. De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en hebben een belangrijke functie in het dagelijks bewegen. De problemen ontstaan vaak uit onwetendheid, of door een verkeerde manier van plassen of ontlasten, soms na blaasontstekingen, na een buik- of prostaatoperatie of zij hangen samen met zwangerschap of bevalling.
Naar inschrijven >

Vertrouwen terugkrijgen

De bekkenbodemspieren liggen onderin het bekken en ondersteunen de blaas, darmen, baarmoeder of prostaat. Ze spannen aan om urineverlies of een verzakking tegen te gaan en ontspannen bijvoorbeeld bij toiletbezoek. Daarnaast spelen ze een rol bij seksualiteit en zijn belangrijk voor de stabiliteit van het bekken en de lage rug.

Heeft u klachten, we vertellen graag hoe we u kunnen helpen.
Stel een vraag >